Restaurangakademin

Plats: Slakthusområdet, Stockholm
År: 2008
Beställare: Fastighetskontoret, Stockholms stad
Omfattning: 340 kvm

Som en del i Stockholm stads vision att omvandla Slakthusområdet till den nya Matstaden, lyckades Fastighetskontoret locka Restaurangakademien till nya lokaler i områdets f.d. panncentral.

Larsson Arkitekter fick uppdraget att rita ombyggnaden av denna vackra industribyggnad. Arbetet skedde tillsammans med inredningsarkitekt Andreas Martin-Löf och Storköksbyrån. Idag inrymmer byggnaden ett av Sveriges bäst utrustade utbildningskök.

Här finns även matsal i ”atriet”, lokal för vinprovning, undervisningslokaler, lounger mm.

 

Innan ombyggnad

En utmaning var att ta vara på panncentralen kyrkolika rum, att inrymma alla funktioner med goda samband och samtidigt bevara rummets karaktär.

Att arbeta med entresolplan var en given utgångspunkt. Att orientera proffsköket mot den bakre fondväggen och matsalen i ett rum med full takhöjd mot de tre monumentala fönstren kändes naturligt.

En gastronomisk mötesplats

Restaurangakademien fungerar som en gastronomisk mötesplats med kurser för företag och privatpersoner, event etc.

I köket provlagas Nobelmiddagen, här sker den svenska uttagningen till VM i matlagning, Bocuse d´Or.

Team: Jerker Larsson, Michael Hedborg, Andreas Fieber, Jenny Öryd